Domov / PR články / Pravidlá na ceste za úspechom

Pravidlá na ceste za úspechom

Dnes sa človek už akosi prirodzene ženie za neviditeľným preludom, za úspechom, šťastím, peniazmi. Často to však robí bezhlavo a vôbec netuší, či sa vybral správnou cestou. Položili ste si niekedy otázku, ako byť úspešným, no zároveň nestratiť kontakt s realitou a s vlastnou rodinou? Skúsme si zhrnúť pár pravidiel, ktoré môžete na svojej ceste za úspechom potrebovať:

1. Úspech Vám nikdy nezaklope na dvere: dlhoročná prax dokazuje a mnohé múdre hlavy potvrdia, že úspech nie je náhodný. Je výsledkom Vášho úsilia, Vašej práce. Či už ho odštartovala zručnosť v remesle, maturitná skúška, diplomová práca alebo napísanie rigoróznej práce, vždy išlo iba o odrazový mostík, ktorý ste si zvolili na svojej ceste za šťastím, za úspechom. Na začiatku Vášho úsilia dosiahnuť úspech by ste si mali definovať, čo pre Vás toto slovo znamená, ale i to, čo vlastne chcete dosiahnuť. Mnoho ľudí sa aj napriek úspechu nedokáže z neho tešiť a v porovnaní s inými sa pokladá za neúspešného. Takto to ale nefunguje. Stanovte si svoj vlastný úspech, ktorý Vás urobí šťastným. Je pravda, že sa môžete inšpirovať životom a správaním úspešných ľudí, ale nikdy im nedovoľte, aby Vás brzdili na Vašej ceste.

success2. Plánovanie by malo byť samozrejmosťou: úspešný človek nikdy nekoná chaoticky. Má vymedzené hranice, určené ciele a pracuje na základe určitých pravidiel. Preto neváhajte a svoju cestu za úspechom si krôčik po krôčiku naplánujte. Možno dnes začnete kurzom angličtiny, ktorý nájdete aj na tejto linke, alebo investujete do propagácie Vašej firmy. Nech už je to čokoľvek, tak všetko, čo Vás posunie ďalej pri hľadaní úspechu, sa počíta. Prvotné úspechy Vás nesmú dostať do pozície „mŕtveho chrobáka“, ani sa nesmie stať, že zaspíte na vavrínoch. Informujte sa, vzdelávajte, pýtajte sa na potreby zákazníkov či na stav konkurencie.

3. Dôvera a empatia: ak pracujete sám, tak doprajte svojmu sebavedomiu pohladenie v podobe pochvaly od blízkych či zákazníkov. Relaxujte, športujte, choďte na jogu. Pokiaľ plánujete pracovať s viacerými ľuďmi, tak vyberajte takých, ktorí si svoj pesimizmus nechajú pre seba a okolo šíria len pozitívnu energiu. Dajte si tiež pozor, aby sa Vám pri budovaní zdravého sebavedomia nestalo, že sa príliš zahĺbite do seba. Všímajte si aj potreby druhých. Práve nedostatok empatie neraz bráni ceste za úspechom.

4. Rešpektovanie autorít a hľadanie vzorov: úspech môžete dosiahnuť aj v tom prípade, že ste zamestnancom firmy, a teda máte nad sebou nadradené autority. Spravte si zo šéfa inšpiráciu, motiváciu, rešpektujte ho. Zavaľuje Vás šéf neustále prácou, s ktorou nemá Vaša pracovná náplň nič spoločné? Možno ste jeho nástrojom na budovanie vlastnej kariéry. Skúste sa na to pozrieť z druhej strany. Pomôže Vám i táto činnosť k vytvoreniu úspechu? Môžete z nej vyťažiť? Ste pre šéfa nenahraditeľný a rád sa na Vás obracia s dôležitými vecami? Bez reptania mu prefoťte papiere, objednajte novú tlačiareň z e-shopu, ktorú nájdete napríklad TU, skočte na matriku či na poštu. Ako sme už spomínali, je dobré mať vlastné vzory, ktoré Vás niekam posunú, ale nesmú Vás brzdiť. Vyberte si jedného z úspešných ľudí, prečítajte si niečo z jeho života i pracovnej kariéry. Väčšina úspešných jedincov začínala od nuly a dnes sú na vrchole. Určite sa máte od nich čo naučiť.

5. Predvídavosť a originálnosť: vždy strategicky premýšľajte, kam Vás môže nová práca posunúť, čo dosiahnete svojim rozhodnutím a ako sa môžete zviditeľniť. S tým súvisí i istá dávka originality. Takmer každý pracovník má nejaké schopnosti, vedomosti a zručnosti. Vy však musíte vymyslieť niečo, čo bude vytŕčať z radu a zaujme. Týmto sa môžete posunúť o dobrý kus vpred.

Pri budovaní svojho úspechu sa nikdy nepozerajte na ľudí zhora, zostaňte samým sebou a doprajte tiež kus zo svojho času rodine. To povedie k tomu, že budete mať za sebou tých najlepších ľudí, spoločníkov, priateľov a môžete si povedať, že Váš úspech ste vybudovali na úprimnosti a dôvere.

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*