Domov / PR články / Prírodné staviteľstvo – trvalo udržateľná budúcnosť

Prírodné staviteľstvo – trvalo udržateľná budúcnosť

Nie je žiadnym tajomstvom, že sme pripravili skutočne zúfalú budúcnosť pre našich potomkov. Neustále sa objavujú varovné signály, zdvihnuté prsty, výkriky a ultimáta. Jednou z možností, ako celú situáciu riešiť, je i zameranie sa na trvalo udržateľnú budúcnosť. Možno by nám pomohlo, keby sme náš vzťah k „matičke Zemi“ brali tak, že sme ju nezdedili, ale iba si ju požičali od budúcich generácií. V poslednom čase sa v tejto súvislosti dostáva do popredia i tzv. prírodné staviteľstvo. Zvažujete stavbu domu?

Pre viac informácií ohľadom tejto témy čítajte TU. Nejde však len o to, ako si postaviť, alebo nechať vystavať najlacnejší dom, ale najmä o to, z čoho bude stavba zhotovená. V prípade prírodného staviteľstva ide o taký systém stavania, ktorý je založený čisto na využívaní prírodných materiálov. Eliminuje sa tak materiál, ktorý je škodlivý nielen pre nás ľudí, ale pre prírodu ako takú. Tento druh staviteľstva navyše uprednostňuje také výrobné procesy, ktoré nevyžadujú použitie neobnoviteľných zdrojov. Recyklácia a využívanie už použitých materiálov je akýmsi hlavným pilierom celého staviteľského procesu. Vo veľkej miere sa teda využíva kameň, drevo, ale i slama a hlina.

houseToto sú základné látky pri budovaní „zdravého domova“. Len to, čo skutočne dýcha, môže prekypovať elánom a energiou. Získate tak zdravý priestor, ktorý je schopný chrániť svojich obyvateľov, vytvárať pohodu, no zároveň dopriať pocit neškodnosti a vžitosti s prírodou. Momentálne, v čase nezadržateľného technického pokroku, tlaku médií a honbou za bohatstvom, sa takéto stavby zosmiešňujú a prirovnávajú k zaostalým. Kde je však pravda? Faktom zostáva, že napríklad taká slama, ktorú mnohí hanlivo označujú ako sene, vyniká výbornými izolačnými vlastnosťami a zároveň umožňuje prechodom vodných pár stavbe dýchať. Tí, ktorí toto posolstvo pochopili s ním začínajú reálne pracovať. Dnes už, napriek mnohým nepriateľským postojom, nájdete v predajniach i ekologické vybavenie Vašich domácností. Či už hľadáte gauč, postele alebo vane, môžete si byť istí, že ak budete hľadať, tak nájdete aj tie „zdravšie“ verzie. Ak chcete staviť na prírodné staviteľstvo, tak by ste mali dbať najmä na to, z akej vzdialenosti materiál doveziete, a teda či pochádza z obnoviteľných zdrojov. Je materiál, pre ktorý ste sa rozhodli, schopný vytvoriť pre človeka zdravé prostredie? Je bezpečný a má vhodné izolačné vlastnosti? Koľko vydrží?

Pokiaľ si nie ste istí odpoveďami na Vaše otázky, tak sa obráťte na odborníka. Tak predídete sklamaniu a zbytočnej práci.

I ekologická stavba si vyžaduje vyriešenie otázky s názvom septik. Ide teda o hľadanie najvhodnejšieho riešenia pre uloženie nádrže, ktorá slúži na čistenie odpadových vôd. Veľkou výhodou septikov sú minimálne prevádzkové náklady a financovanie spojené s vývozom kalu je omnoho nižšie ako vývoz žúmp. Aby ste si vedeli predstaviť, ako také čistenie prebieha, tak by ste mali vedieť, že odpadová voda je najskôr privedená kanalizačným potrubím do prvej komory septiku a tu sa hrubo prečistí. Zásluhu na tom majú enzýmy a baktérie. Potom pretečie voda cez separačnú priehradku do druhej komory, kde sa jemný kal sedimentuje. V tretej komore je už nainštalované odtokové potrubie, ktorým vyčistená odpadová voda prechádza do septiku. Viac Vám o tom povedia na tejto linke.

Skúste aj vy urobiť niečo preto, aby sme pôžičku v podobe panenskej prírody splatili aspoň sčasti. Cestou vhodného riešenia môže byť aj investícia do prírodného staviteľstva.

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*