Pin It
Domov / PR články / Niekoľko tipov pre dlhú životnosť vozidla

Niekoľko tipov pre dlhú životnosť vozidla

vozidloAsi žiadnemu majiteľovi motorového vozidla netreba pripomínať, ako vie ísť jeho oprava a údržba do peňazí. Mnohé problémy zvyknú byť nepríjemné, ale často aj zbytočné. Stačí zodpovedný prístup, vďaka ktorému ochránite vybavenie či technológiu automobilu a vyhnete sa tak drahej návšteve autodielne. Nákladné je aj odtiahnutie auta, keď vypovedá poslušnosť uprostred jazdy, a to ani nemusíte navštíviť servisné centrum. Nehodám a skratom sa vyhnete, ak stavíte na nízkonákladový servis a vlastnoručné údržbárske práce. Každá súčiastka vo vozidle má svoj zmysel. Autobatérie dajú auto do pohybu, sú zdrojom elektrickej energie v motorových vozidlách; katalyzátor upravuje zloženie výfukových plynov, ktoré sa vypúšťajú do ovzdušia; spojka je zase nevyhnutná pre radenie rýchlostných stupňov a plynulý rozjazd vozidla. Takto by sme mohli pokračovať ďalej, pretože dôležitých súčastí je ešte mnoho. My sa dnes chceme ale zamerať na to, ako zaistiť svojmu vozidlu dlhú životnosť. Určite nepodceňujte pravidelné prehliadky a počúvajte to, čo Vám chce auto svojím správaním a zvukmi povedať. Vďaka nasledujúcim dobre mieneným radám môžete eliminovať niektoré menej či viac závažné zlyhania.

Čistota znamená aj pre vozidlo pol života!

Zvyšky hmyzu či vtáčieho trusu sú na vozidlách tak bežné, že ich veľmi radi prehliadame a neprikladáme im význam. Odborníci ale dvíhajú varovný prst. Pokiaľ chcete, aby si Vaše vozidlo zachovalo svoj lesk a hrdza sa mu vyhýbala oblúkom, musíte ho pravidelne umývať a voskovať. Je pravda, že Slováci berú svoje vozidlo iba ako prostriedok, ktorý ich dostane z bodu A do bodu B, no skúsme sa inšpirovať napríklad Nemcami a spravme si zo svojho automobilu tak trochu blízkeho priateľa. Aj zdanlivo neškodné znečistenie dokáže výrazne znehodnotiť hodnotu vozidla. Vosk sa odporúča nanášať dva alebo trikrát za rok. Zabúdať netreba ani na ochranu pred poveternostnými vplyvmi, a teda najmä pred extrémnou zimou a horúcim slnkom. Úplne ideálne by bolo, keby ste mohli svoje vozidlo garážovať. V prípade, že ste sa rozhodli vyhradiť pre svojho tátoša miesto a zháňate kvalitné garážové brány za prijateľnú cenu, kliknite SEM. Po dlhej ceste po bočných cestách, ale tiež po diaľnici, sa môže stať, že lietajúce kamienky a iné nečistoty poškodia lak alebo blatníky. Škrabance môžu byť spúšťačom korózie. Určite sa oplatí naniesť na vozidlo ochranný film, ktorý zabezpečí prednú časť vozidla. Moderné typy automobilov zvyknú byť dostatočne chránené pred škodlivými účinkami hrdze, no napríklad také tesnenia dutín hrdzavejú zvnútra von. Pretrite ich preto tukom alebo voskom. Na gumu a plast používajte špeciálne prípravky, pretože tieto časti sú citlivé na chemické čistenie. Tento materiál môže tiež uvoľňovať látky škodlivé pre životné prostredie, preto ho ošetrujte iba prostriedkami na to určenými. Špeciálnym sprejom nastriekajte tiež palubnú dosku, ktorá je takto chránená nielen pred znečistením, ale aj prehrievaním, keď na ňu počas cesty praží slnko. Pri kompletnom umývaní vozidla sa javí ako skvelá alternatíva tlaková umývačka, kde vďaka tryskom vymyjete aj nečistoty zo skrytých zákutí a blatníkov. Hromadiaca sa špina je totiž magnetom na hrdzu.

Neignorujte technický stav vozidla

Ak Vám ukazuje kontrolka v automobile, že je nutné vymeniť olej, tak to vykonajte. Nikdy nenechajte klesnúť jeho hladinu na minimum, pretože riskujete poškodenie motora v dôsledku nedostatočného mazania. Kvalitné minerálne motorové oleje nájdete aj na tomto odkaze. Stav oleja skontrolujte každých 14 dní a pred dlhšou cestou. Nechajte si pravidelne skontrolovať rozvodový remeň, pretože jeho poškodením opäť riskujete zlyhanie motora. Mnohí vodiči tiež zvyknú podceňovať kontrolu tlaku v pneumatikách, čo môže viesť k nepríjemnej situácii, akou je povedzme vypovedanie poslušnosti na diaľnici. Pneumatika s nesprávnym tlakom sa pri rýchlej jazde extrémne prehrieva a tým v podstate ohrozujete aj vlastný život. Tu platí rovnako, ako pri oleji, aby ste tlak kontrolovali každé dva týždne a pred dlhou cestou. Aj tak zdanlivo obyčajnou záležitosť, akou je klimatizácia, sa oplatí zaoberať. Odporúča sa ju skontrolovať aspoň každé tri roky, dobré je však čistiť ju pravidelne a sledovať jej opotrebenie. V neposlednom rade si nechajte záležať na ubezpečení sa o kvalite brzdných kotúčov. Už i malé „zranenia“ vozidla treba brať vážne!

Pozor na riadenie

Jazda na krátke vzdialenosti vozidlu neprospieva. Častý a studený štart rýchlejšie opotrebuje ložiská a môže sa stať, že v oleji sa začne hromadiť palivo a kondenzovaná voda. Ak cestujete zväčša iba pár kilometrov, častejšie vymieňajte olej. Biela usadenina na viečku olejovej nádoby hovorí o prítomnosti vody. V prípade, že potrebujete pridať na plný plyn so studeným motorom, opotrebovanie sa výrazne zvyšuje. Ideálna teplota vody je 90 stupňov a teplota oleja by mala byť nižšia ako 75 stupňov Celzia. Odporúča sa, ak je to možné, aby ste v prvých kilometroch po výjazde nejazdili príliš rýchlo, kým sa motor zahreje. Nezabúdajte ani na to, že noha na spojke nemá byť neustále. Pokiaľ ju tam držíte aj vtedy, keď to nie je nutné, obloženie sa začne pomaly zbrusovať. Vozidlu nerobí dobre prudké brzdenie, snažte sa preto dodržiavať odstup od ostatných vozidiel a byť predvídavý, aby ste zabránili nárazovým šokom. Nechcete predsa, aby sa brzdy a hnacie ústrojenstvo opotrebovali extrémne rýchlo. Prezieravá a pokojná jazda dokáže ušetriť až 30% paliva.

Kto jazdí vlastným autom denne, ten pozná jeho zvuk a vníma všetky zmeny. To znamená, že dokáže včas reagovať a vyhne sa tak drahej oprave.

Foto: freedigitalphotos.net

 

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*