Pin It
Domov / Návody / Ako cvičiť Päť Tibeťanov

Ako cvičiť Päť Tibeťanov

Kniha od Petra Keldera  Päť Tibeťanov ma inšpirovala k napísaniu tohto článku. Nikdy predtým som o cvikoch Päť Tibeťanov nepočul. Veľmi ma to zaujalo a sám som začal cvičiť tajuplných päť po sebe idúcich cvikov. Kniha je pomerne krátka (cca. 100 strán) a zvládnete ju kľudne za jeden večer. Cviky vám pomôžu znova prebudiť silu mladosti vo vašom vnútri. Hneď na začiatku knihy sa mi páčilo upozornenie: „Táto zázračne jednoduchá kniha nie je pre každého. Mali by ste ju čítať iba vtedy, ak ste schopný prijať  predstavu, že proces starnutia možno zvrátiť. Mali by ste ju čítať iba vtedy, ak uveríte, že skutočne existuje prameň mladosti.“ Jedná sa teda o dávne tajomstvo prameňa mladosti. :) Cvičenie je vhodné hlavne pre starších ľudí, ktorí chcú odvrátiť proces starnutia a chcú vyzerať  znova mladí. Prípadne pre ľudí, ktorí sú neustále unavení a majú nedostatok životnej energie, alebo sú ustavične chorľaví. Samozrejme cvičiť to môže každý, bez rozdielu pohlavia a veku. Cviky sú pre každého rovnaké.

Sedem elektrických silových polí – sedem čakier

Telo má 7 energetických centier, ktoré si možno predstaviť ako vírivé silové polia, nazývané tiež čakry. Sú to elektrické silové polia neviditeľné zrakom. Každý z týchto siedmych vírov má určitý vzťah k jednej zo siedmych hormonálnych žliaz endokrinného systému tela. Jeho funkcia spočíva v tom, že podnecuje vyplavovanie hormónu tej-ktorej žľazy. Tieto hormóny regulujú všetky funkcie tela, vrátane procesu starnutia. sedem cakier - cakraNajspodnejší prvý vír alebo prvá čakra sa spája s nadobličkami. Druhý s pohlavnými alebo zárodočnými žľazami, tretí pri solárnom plexe s pankreasom, štvrtý vír má vzťah k týmusu a je v oblasti srdca, piaty sa viaže na štítnu žľazu a je v oblasti krku, šiesty- takzvané tretie oko, má vzťah k hypofýze a siedmy- najvyšší vír, takzvaná korunná čakra. V zdravom tele sa každý z týchto vírov otáča veľkou rýchlosťou, čím umožňuje telu, aby životná energia, nazývaná tiež prána alebo éterická energia, prúdila endokrinným systémom nahor. Keď sa však jeden alebo viaceré z týchto vírov začnú otáčať pomalšie, potom sa tok životnej energie spomaľuje, alebo zablokuje a vzniká iný vzťah, podmieňujúci starnutie a zlý zdravotný stav. Čakry alebo otáčavé víry sa u zdravého človeka natoľko roztiahnu, že zo zdravého tela vyčnievajú, kým u starého, slabého a chorľavého človeka sotva dosiahnu povrchu tela. Najrýchlejší spôsob, ako znova získať mladosť, zdravie a vitalitu, je priviesť tieto energetické centrá k tomu, aby sa točili opäť normálne. Existuje päť jednoduchých cvikov, ktoré to dokážu, každý z nich pomáha, ale aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky, je potrebných všetkých päť cvikov. Títo Piati Tibeťania vlastne nie sú ani cviky, lámovia ich nazývajú „ríty„.

Technika cvičenia Päť Tibeťanov

päť tibeťanov - five tibetansPri cvičení by ste sa mali cítiť pohodlne. Jednotlivé cviky by sa mali cvičiť v rovnakom počte. Počet opakovaní by ste mali postupne zvyšovať. Dôležitá je hlavne technika cvikov. Preto je lepšie začať s menším počtom opakovaní. Cieľ celého cvičenia je dosiahnuť 21 opakovaní na každý z piatich cvikov. Vtedy už nie je potrebné zvyšovať počet opakovaní. Cviky sú jednoduché a majú široký záber pozitívneho pôsobenia v tele. Pozitívne ovplyvňujú každú bunku, sval, šľachu a orgán. Posilnia vám činnosť srdca a stabilizujú tráviacu sústavu, srdce, regulujú krvný tlak a obeh. Pri cvičení je potrebné dodržiavať správne dýchanie. Pri správnej technike Päť Tibeťanov by ste mali dávať pozor na:

  • Nádych nosom, výdych nosom a ústami
  • Dýchanie určuje rytmus, alebo rýchlosť prevedenia cviku
  • Cvičenie má byť pomalé a kontrolované
  • Počet opakovaní robte podľa toho, pokiaľ je to príjemné a prospešné
  • Pohyby sú pomalšie a plynulé (žiadne zastavovanie)
  • Pohyby by sme mali vnímať pozitívne
  • Na začiatku je potrebné zvoliť potrebný počet opakovaní, radšej menej a správna technika

Na nasledujúcom videu vám sympatická slečna ukáže správnu techniku cvikov. Pamätajte, najdôležitejšie je dýchanie pri jednotlivých cvikoch.

Návod na cvičenie päť Tibeťanov

Nasleduje podrobný popis jednotlivých cvikov a ich obrázková ukážka

Prvý tibeťan /ríta/

Prvý tibeťan

Prevedenie cviku: Rozkročte nohy na šírku ramien a vystrite ruky do výšky ramien, aby boli dlaňami k zemi. Dlane ukazujú k zemi, prsty sú spojené. Otočíte sa v smere hodinových ručičiek toľkokrát, až kým sa vám nezačne točiť hlava a nepociťujete závrat. Očami sa sústreďte na jeden bod pred vami pomôže vám to. Na konci cvičenia získate jednoducho znova stabilitu. Stačí sa pevne postaviť na nohy, dlane spojte pred sebou a pozerajte sa na svoje prsty.  Zhlboka dýchajte. Účinky cvičenia prvej ríty:

  • Zlepší sa zmysel pre rovnováhu
  • Rozprúdite krvný obeh
  • Obnoví sa elán do života
  • Zlepšuje sa celková pohyblivosť tela
  • Obnova práce energetických centier

 

Druhý Tibeťan /ríta/

Druhy tibetan rita Prevedenie cviku: Ľahnite si chrbtom na zem.  Ruky položte na zem pozdĺž tela, dlane majte smerom dolu, prsty sú spojené. Napnite nohy,  snažte sa špičky smerovať  k hlave. So zdvíhaním nôh zároveň začínate s nádychom, hlavu dvíhate taktiež a bradu tlačíte k hrudi. Chrbát aj s ramenami zostáva vzpriamene pritlačený na zemi. Začnite vydychovať a zároveň hlava aj nohy klesajú do východiskovej pozície. Pri správnej technike cviku máte kríže položené na zemi a neprehýbate sa v chrbte. Technika dýchania: Nádych – dvíhate nohy a hlavu Výdych – pokladáte nohy a hlavu Účinky cvičenia druhej ríty:

  • Stimuluje všetky silové energetické polia – čakry
  • Posilňujete vaše svaly na bruchu a svaly chrbtice
  • Dopomôže pri bolestiach chrbta
  • Prekrvíte mozog
  • Zlepšuje sa imunitný systém
  • Zbavíte sa strachu, problémov, starostí a úzkosti

 

Tretí Tibeťan /ríta/

Treti tibetan rita Prevedenie cviku: Kľaknite si kolenami na zem, kolená majte v šírke ramien, telo a celý chrbát je vzpriamený. Pozor na špičky! Sú zapreté o zem. Dlane držíte priložené na stehnách pod zadkom. Pri výdychu predkloňte hlavu – bradu tlačte k hrudníku. Ďalej s nádychom a pomalým harmonickým pohybom zdvíhate hlavu, zároveň sa zakláňate v chrbtici. Chvíľu zostaňte v tejto pozícii a pomaly sa s výdychom vraciate do východiskovej pozície. Nezabudnúť pri výdychu tlačiť bradu k hrudníku. Je vhodné pri záklone trochu otvoriť ústa, aby ste neblokovali hlasivky a štítnu žľazu. Technika dýchania: Nádych – záklon Výdych – vyrovnať sa Účinky cvičenia tretej ríty:

  • Pozitívne vplýva hlavne na trup a oblasť chrbta
  • Precvičíte a natiahnete oblasť krku a ramien
  • Výborný strečing pre hrudný kôš
  • Stimuluje srdcovú a hrdelnú čakru
  • Podporujete prekrvenie obličiek
  • Napĺňa vás pozitívnymi myšlienkami a nápadmi
  • Zvýši sa vaša kreativita

Štvrtý Tibeťan /ríta/

Stvrty tibetan rita Prevedenie cviku: Sadnite si na zem, nohy majte vystreté, takisto aj chrbát. Trup je v pravom uhle k nohám. Dlane máte položené na zemi pri zadku, chrbtica je vyrovnaná. Predkloníte hlavu, bradu tlačíte k hrudi, vydýchnete. S nádychom zdvihnete telo zo zeme, boky ťaháte hore, hlavu opatrne zakláňate s otvorenými ústami, až je tvoje telo paralelne so zemou, nohy sú v kolenách v pravom uhle, ruky kolmo so zemou. V tejto pozícii vydýchnete, s nádychom napnite všetky svaly a s výdychom sa vraciate do východiskovej pozície. Technika dýchania: Nádych – zdvihni sa Výdych – vo zdvihu Nádych – napni všetky svaly Výdych – späť do sedu Účinky cvičenia štvrtej ríty:

  • Naťahuje trup
  • Posilňujete chrbticu a vyrovnávate ju
  • Zlepšuje trávenie a vylučovanie
  • Koriguje predsudky

 

Piaty Tibeťan /ríta/

piaty tibetanov ritaPrevedenie cviku: Východisková poloha piatej ríty je v ľahu na bruchu. Pozor na špičky! Musia byť  zapreté o zem, ruky máte v rovine ramien. Narovnajte ruky a ľahko sa prehnite v chrbte, boky zostávajú na zemi. Vydýchnite. S nádychom zdvíhate zadok, prehnite chrbát a hlavu pomaly ako je to možné bez napätia pritiahnite k nohám a hlavu tlačte k hrudi. Vaše telo vytvorí takto opačné písmeno „V“. Zostaňte chvíľu v tejto pozícii a s výdychom sa vráťte späť do pozície s vystretými rukami, prehnutým chrbátom a bokmi na zemi. Technika dýchania: Nádych – zdvíhaš zadok Výdych – boky späť na zem Účinky cvičenia piatej ríty:

  • Natiahnete a posilníte vaše svalstvo
  • Aktivujete krvný obech
  • Podporuje činnosť čelovej a korunnej čakry
  • Spojíte myseľ a nervy
  • Odpudzuje negativitu

 

Zhrnutie o technike Päť Tibeťanov

Cviky celkovo zvyšujú energiu v tele. Precvičíte si vlastne celé telo a to napnutím svalov a ich naťahovaním. Cvičenie odporúčam ráno. Totálne vás to dobije pozitívnou energiou a nabudí vás to do krásneho nového dňa. Svoje telo zohrejete, zlepšíte cirkuláciu krvi, zohrejete svoje svaly. Po cvičení vám garantujem úsmev na tvári a veľmi dobrý pocit. :) Nezabúdajte, že dôležitá je pravidelnosť cvikov. Cvičenie Päť Tibeťanov vám po pár dňoch nezaberie viac ako 15 minút. Jeden deň v pravidelnom cykle môžte vynechať. Viac však nie, pretože potom strácate celý váš progres. Záver: Päť Tibeťanov je jednoduchý recept na elixír mladosti. Svedčí o tom veľké množstvo pozitívnych ohlasov. Hlavne starší ľudia zaznamenali výrazné omladnutie tela i ducha. Pamätajte- Päť Tibeťanov nie sú silové cviky. Ide hlavne o duchovné cvičenie a obnovenie svojej mladosti. Napokon,  zázračný elixír mladosti a recept k plnohodnotnému zdravému životu nosíme každý vo svojom vnútri. Máte pozitívne skúsenosti s cvičením päť tibeťanov ?

Zdroje:

Kniha: Peter Kelder – Päť Tibetťanov.

http://duchovno.wordpress.com/2011/09/14/subor-cviceni-pat-tibetanov/

http://www.lifeevents.org/5-tibetans-energy-rejuvenation-exercises.htm

Jeden komentár

  1. Tieto cviky sú fajn, ale je dobré kombinovať ich komplexne a v 1 tréningovom pláne, napríklad takom, aký ponúkame aj my ;)

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*