Domov / PR články / Prečo Číňania nečítajú knihy?

Prečo Číňania nečítajú knihy?

You Hua, uznávaný čínsky spisovateľ, v prvej kapitole knihy Čína v slovách, opisuje nasledujúcu príhodu z detstva: „Počas kultúrnej revolúcie sa západné klasické romány, predtým odsúdené ako „jedovatá burina“, čosi škodlivé pre občanov, začali postupne dostávať aj do odľahlej dedinky, v ktorej som žil. Vzhľadom na nedostatok výtlačkov však bolo potrebné, aby si každý zaregistroval v miestnom kníhkupectve pridelený lístok. Niekedy sa stalo, že ľudia aj 8 hodín čakali v rade, aby to boli práve oni, kto sa dostane medzi 50 vyvolených. Ja som sa pred kníhkupectvo postavil hneď na úsvite a čakal.“

Trochu smiešna predstava v dnešnej dobe, kedy polička bežného človeka je plná neobmedzených možností. Pokiaľ teda človek chce. Viac ako tri desiatky rokov od obdobia ekonomickej reformy v Číne je čínsky trh doslova zaplavený knihami. Krajina sa môže pochváliť svetovo najrozvinutejším vydavateľským priemyslom, s objemom 8,1 miliardy kníh vytlačených v roku 2012, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom nárast zo 7,7 miliardy. Napriek tomu je realita záujmu o knihy v porovnaní s úvodným príbehom extrémne odlišná. Podľa výsledku prieskumu, ktorý bol zverejnený čínskou akadémiou pre tlač a publikácie, Číňania kupujú priemerne za rok 4,39 knihy na osobu – a to je číslo veľmi nízke vzhľadom na ponuku, ale i v porovnaní s vyspelými krajinami vo svete. Američan prečíta priemerne 7 kníh za rok, Francúz či Japonec 8,4 a priemerný Juhokórejec 11.

Čím je to, že sa ľudia nezaujímajú o absurdnú drámu, literatúru faktu či odbornú literatúru, ktorá je potrebná k ich štúdiu? Táto otázka trápila mnohých intelektuálov, vrátane Yu Hua, ktorí nariekali nad tým, ako sa doba zmenila v porovnaní s pomerne liberálnymi osemdesiatymi rokmi. Ľudia sú príliš nepokojní, rozbehaní. Na to, aby si človek prečítal knihu, si musí sadnúť v kľude. A v tom vidia vedci problém. Ďalším trendom, ktorý vedci vypozorovali je, že dopyt po intelektuálne ladených knihách sa zmenil na potrebu čítania „jednoduchých“ kníh, pri ktorých sa človek nemusí príliš zamýšľať. Klesol tým predaj kníh z oddelenia politických a spoločenských vied. Ľudia nakupujú s cieľom zabiť čas alebo si jednoducho oddýchnuť. Zistilo sa tiež, že oveľa viac času strávia pri sledovaní televízie. Asi nie je prekvapivé, že si pritom vyberú skôr jednoduchý film, nenáročný, ako produkciu Lyncha či Von Triera, ktoré vyžadujú nielen veľa sústredenia, ale i premýšľania.

Ak už máte vytvorenú príjemnú domácu atmosféru, ale chcete sa cítiť ešte pohodlnejšie pri rodinnom posedení s priateľmi, pozeraní televízie alebo čítaní dobrej knihy, zabezpečte si moderný sedací vak, ktorý patrí k relaxačnému nábytku. V zhone každodenného pracovného života vám sedací vak poskytne oddych po náročnom dni. O celkovom pohodlí rozhoduje hlavne náplň do sedacích vakov? Viac info získate TU.

Zdroj: theatlantic.com

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*