Pin It
Domov / PR články / V dnešnej dobe vlastniť iPhone alebo iMac, Macbook nie je žiadny luxus, je to bežná vec!

V dnešnej dobe vlastniť iPhone alebo iMac, Macbook nie je žiadny luxus, je to bežná vec!

Éra spoločnosti Apple sa v posledných rokoch rozvinula rapídnym spôsobom a každý človek, ktorý ich produkty používa, o nich hovorí len to najlepšie. Veď sa nie je čo čudovať, Apple patrí k najšpičkovejším firmám vôbec a ich počítače, tablety, prehrávače hudby či smartfóny sú celosvetovo známe.

História tohto technického giganta začala celkom zaujímavo, a to keď sa Steve Wozniak stretol s podomácky vyrobeným modelom počítača Altair 8800, ktorý ho neskôr inšpiroval k výrobe vlastného modelu. V roku 1975 bol už na svete prvý počítač z dielne Wozniaka, ktorý sa volal Apple I a ktorý vedel využívať kazetový magnetofón na spúšťanie a ukladanie programov, mal displej (vtedajšie počítače displej ešte nemali) a na vtedajšiu dobu neobyčajnú rýchlosť (1200 bitov za sekundu). Prvá objednávka bola na 50 osobných počítačov, ktoré Wozniak spolu so Steveom Jobsom a Ronaldom Waynom zhotovovali najprv v izbe Jobsovej sestry a neskôr v garáži jeho otca. Nakoniec vyrobili viac ako 200 kusov. Model Apple I sa vtedy predával za 666,66$.

Predtým, ako vznikla oficiálna spoločnosť, bolo treba zohnať financie, keďže výroba počítačov v tej dobe nebol lacný špás. Zobrali si pôžičku v hodnote okolo 250 000$ a nakoniec v roku 1976 vznikla spoločnosť Apple Computer Inc.. Wayne sa nakoniec rozhodol od projektu odstúpiť – teraz mohol byť multimiliardárom! O rok neskôr bol predstavený model Apple II, ktorý už pracoval s grafickým rozhraním a mal vylepšenú klávesnicu aj skrinku. Apple II mal cenu 1298$ a jeho predchodca Apple I už nebol na trhu potrebný, takže ho stiahli. Kto by bol tušil, že jeden kus v roku 2010 niekto vydraží na aukcii za 213 600$!

V tom roku sa zmenilo aj logo spoločnosti: z komplikovaného loga so zobrazením sira Isaaca Newtona pod jabloňou so spadnutým jablkom sa stalo jednoduché logo – motív odhryznutého jablka, ktoré obsahovalo rôzne farby v 6 pruhoch. Nad pôvodom loga sa neustále vynárajú otázniky, no jedna teória hovorí o tom, že je to symbol otca počítačov, homosexuála A.Turinga, ktorý zomrel po tom, ako odhryzol z jablka otráveného kyanidom. Druhý zdroj hovorí o symbole farebných monitorov, ktoré so sebou priniesol model Apple II.

Za tie roky si Apple vybudoval poriadne zázemie, uviedol na trh plno noviniek, ako napríklad monitory, prvý softvér, tlačiarne, disky, GUI, myš, objektovo orientované programovanie, siete alebo platformu Macintosh, no takisto musel prežiť odchod Stevea Jobsa a množstvo žalôb a sporov o práva. Do roku 1998 bol však Apple stratový, jeho akcie sa pohybovali na veľmi nízkych cenách, okolo 14$ za akciu. Avšak po navráte Jobsa a odkúpení jeho firmy NeXT sa Apple začalo dariť, keďže Jobsov nový systém sa stal základom pre vznik MAC OS X. Jobs takisto zakázal dovtedy voľnú licenciu na ich technológie, zmenil logo na čisto čierne a sústredil sa na výrobu stolných a prenosných počítačov.

V roku 1998 vyšiel na trh Apple iMac, ktorý Apple konečne vytiahol z červených čísel. Postupne prichádzali od Apple nové produkty ako iPod, iTunes, iBook, Powerbook Titanium G4, MacBook Pro a neskôr v roku 2007 oznámil Jobs zmenu názvu z Apple Computers Inc. na Apple Inc., keďže v tom roku uviedli na trh prvýkrát aj mobily, a to Apple iPhone. Ďalším dôležitým krokom bolo aj uvedenie App Store v roku 2008, kde sa v priebehu jedného mesiaca predalo viac ako 60 miliónov aplikácií a ďalšia zmena loga, tentokrát na strieborné. O 2 roky neskôr prišiel na trh iPad a iCloud a v priebehu ďalších rokov pribudli Apple Watch a nové operačné systémy.

5.októbra 2011 však bohužiaľ Steve Jobs podľahol rakovine a nahradil ho Tim Cook, ktorý je tam dodnes. Týmto sa uzavrela jedna veľká kapitola Apple a otvorila sa ďalšia.

V dnešnej dobe sú slová ako Apple či iPhone vyslovované čoraz väčším množstvom ľudí, keďže značka sa stáva čoraz viac populárnejšou. Hoci je jedna z tých drahších, hovorí sa, že cena prislúcha kvalite. A tú ponúkame aj na našom e-shope!

Máte na výber z rôznych modelov iPhone alebo Mac, od tých starších až po tie najnovšie. Vyhľadávanie vám uľahčí filter, ktorý obsahuje napríklad pri iPhone položky ako rozmery displeja, vonkajšiu pamäť (RAM), vnútornú pamäť (ROM), rozlíšenie fotoaparátu, funkcie a iné. Každý z modelov máme v rôznych farbách a takisto sa nebojte nazrieť do útrob našej stránky a produktov, kde nájdete presné informácie o danom mobile či počítači a zároveň si môžete rovno poskladať tie najlepšie ponuky balíčkov s príslušenstvom! Nezabudnite na super zľavy a hlavne sa nemajte obavu – pokiaľ si nebudete vedieť vybrať, my vám s výberom mile radi pomôžeme! Tešíme sa na vaše objednávky a už vopred za ne ďakujeme!

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*